Naar onderwerpen

Opvoeden en opgroeien

Tips en activiteiten voor jou en je kind

Als je kind op de basisschool zit, ontwikkelt het zich snel. Je kind leert veel nieuwe dingen, maakt vrienden en wordt steeds zelfstandiger. Soms is het fijn als je hulp krijgt bij de opvoeding van je kind. Je hebt misschien allerlei vragen. Hoe verdeel ik de aandacht tussen mijn kinderen? Hoe help ik mijn kind met huiswerk en school? Het programma TOV* van ContourdeTwern Waalwijk geeft je een steuntje in de rug. Het doel van TOV is om jou en je kind zelfvertrouwen te geven en ook te helpen met taal.

* TOV = Thuisondersteuning met Vrijwilligers

Welke hulp past bij jou?

Sociaal werkers van TOV komen eerst bij je thuis of op een andere locatie. Aan jou de keuze. Ze maken kennis met je en luisteren naar jouw vragen. Waar heb je behoefte aan? Waarbij kun je wel wat hulp of tips gebruiken? Ze overleggen met jou welke steun jij en je kind kunnen gebruiken en wat er bij jullie past. Er zijn namelijk allerlei activiteiten. En wat een ander helpt, is misschien niet wat jullie nodig hebben.

TOV Samen

Na de kennismaking ben je één keer per maand welkom bij TOV Samen. TOV Samen geeft je een steuntje in de rug. Het doel is om je zelfvertrouwen te geven en te helpen bij kleine vragen. Je leert ook andere ouders kennen. Soms komen de kinderen mee. Samen met de TOV-vrijwilligers praten jullie over allerlei onderwerpen. Je drinkt gezellig koffie en leert ook van elkaar.

TOV bij jou thuis

Als jij en de TOV-vrijwilliger dat een goed idee vinden, komt de vrijwilliger vaker bij je thuis. Eén keer per week of om de week. Samen met jou en je kind doet de vrijwilliger bijvoorbeeld een spel. Of je leest samen in een boekje. Zodat jullie plezier krijgen in samen spelen en leren. Of de vrijwilliger komt speciaal voor jou. Om naar jou te luisteren en tips te geven. De TOV-vrijwilligers zijn goed getraind. Ze weten hoe ze jou en je kind het beste kunnen helpen.

Steunouder

Soms zijn er momenten dat je het als ouders even te moeilijk hebt. Een steunouder kan op dat moment helpen. Een steunouder is een vrijwilliger die een deel van de zorg overneemt. De steunouder vangt het kind (of meer kinderen) een of twee dagdelen per week op in zijn of haar eigen gezin. De steunouder is voor het kind een soort oom, tante, opa of oma. Het kind krijgt extra aandacht en als ouders krijg je tijd en ruimte. Zodat je weer op krachten kunt komen.