Naar onderwerpen

Leskist Kansrijk – doorbreek de cirkel van armoede

Praten over armoede in de klas

In gemeente Waalwijk groeien ongeveer 700 kinderen op in een gezin waar weinig geld is. Veel kinderen en ouders schamen zich daarvoor. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, is er een speciale leskist. De kist helpt kinderen om in de klas met elkaar te praten over het omgaan met geld, armoede en schulden.

Groep 7 en 8 en brugklas

De leskist is gemaakt voor leerlingen van groepen 7 en 8 op de basisschool en de brugklassers op de middelbare school. De scholen kunnen de leskist lenen bij de Bibliotheek. In de kist zitten verschillende boeken, een luisterboek en allerlei opdrachten. Waaronder een actieve opdracht. Kinderen gaan bijvoorbeeld op bezoek bij de voedselbank of een tweedehandswinkel.

Doel: armoede bespreekbaar maken

De leskist helpt om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zodat kinderen bijvoorbeeld niet meer gepest worden omdat ze opgroeien in armoede. Ook leren kinderen waar geld vandaan komt. Dat helpt ze om bewustere keuzes te maken. Zodat ze op latere leeftijd minder kans hebben om in armoede te leven. En dankzij de boeken werken de kinderen aan taal.

Ga naar:

4-12 jaar