‘Basisscholen staan in de rij om een schoolbieb te openen’
Met de recente opening van de Bibliotheek op school in Kindcentrum Zanddonk beschikken inmiddels acht basisscholen over deze voorziening. De gemeente Waalwijk ziet graag dat in 2030 alle achttien basisscholen in Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle een eigen Bibliotheek op school hebben. Wethouders Sjors Slaats (onderwijs) en Timon Klerx (cultuur en financiën) lichten toe waarom dat zo belangrijk is.
Het landelijke concept ‘De Bibliotheek op school’ werd in 2021 in Waalwijk geïntroduceerd, op basisscholen De Hoef en Hugo. Op beide locaties worden goede resultaten behaald, zo bleek onlangs uit de leesmonitor. Sinds de start in 2021 volgden meer basisscholen. Zo opende Sjors Slaats op 23 augustus – daags na zijn beëdiging tot wethouder – de Bibliotheek op school op basisschool De Vrijhoeve in Sprang-Capelle. Op 1 oktober mocht hij nóg een Bibliotheek op school openen, in Kindcentrum Zanddonk. Feestelijke momenten, waar hij met plezier aanwezig was. “Als cadeautje bracht ik een boek over Dolfje Weerwolfje mee naar Kindcentrum Zanddonk”, vertelt Sjors Slaats. “Die boeken lees ik namelijk graag samen met mijn kinderen. Op mijn vraag wie Dolfje Weerwolfje ook zo’n mooie serie vindt, staken tientallen kinderen enthousiast hun vingers op. Terwijl het rumoer in de volle aula weer een beetje verstomde, riep een jongetje op de voorste rij hard ‘Ik vind er niks aan’. Stiekem moest ik daar wel om lachen, maar zijn eerlijkheid raakte ook de kern. Niet elk kind heeft dezelfde interesses. De Bibliotheek op school zorgt er met een brede en actuele collectie én met de juiste begeleiding door ervaren lees- en mediaconsulenten voor dat er voor iedere leerling iets te vinden is. Dat is belangrijk, want als je leest wat je echt leuk vindt, krijg je er vanzelf plezier in. Dat is de essentie; leren en lezen begint met plezier. Leesplezier draagt bij aan een goede taal- en leesvaardigheid, een belangrijke basis om mee te kunnen doen. En zo werken we ook middels de Bibliotheek op school aan gelijke kansen voor ieder kind, de missie van het Waalwijk Taalrijk-programma.” Wethouder Timon Klerx: “Het is goed om op school zo’n voorziening te hebben. De Bibliotheek op school is laagdrempelig en zorgt ervoor dat kinderen kennismaken met lezen en leren ontdekken wat voor lezer ze zijn. Niet elk kind wordt immers door de ouders voorgelezen, groeit op met boeken of komt regelmatig in de openbare bibliotheek. Daarnaast draagt de Bibliotheek op school bij aan digitale vaardigheden, wat ook erg belangrijk is.”
Bibliotheek op school op alle basisscholen
De Bibliotheek op school komt tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen het onderwijs, de gemeente en de Bibliotheek Midden-Brabant. Wethouder Slaats: “Bij de scholen is veel enthousiasme, het geloof in het concept is groot. De leerkrachten zijn erg blij met de ondersteuning door de lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek. De lees- en mediaconsulenten zorgen voor een kwalitatief hoogstaand leesplan en ondersteunen leesbevorderende activiteiten in de klas.” Niet zo verwonderlijk dus, dat de basisscholen in de rij staan om een eigen schoolbieb te openen en in lijn met de landelijke aanpak samen te werken met de professionals van de Bibliotheek. Wethouder Klerx: “Het is fijn dat er zoveel animo is. Helaas is het om allerlei redenen niet haalbaar om op alle scholen tegelijk een schoolbieb te openen. Zo kost het veel tijd om voor te bereiden en te begeleiden. Ook moeten de scholen er voldoende geld voor hebben. Als gemeente nemen wij de helft van de kosten voor rekening, de school betaalt de andere helft. Vandaar dat de uitrol in goed overleg gefaseerd zal plaatsvinden. Op dit moment is het concept op acht basisscholen actief. In 2025 openen SBO Het Zilverlicht in Waalwijk en CBS De Rank in Sprang-Capelle elk een Bibliotheek op school. We zien graag dat in 2030 alle achttien basisscholen in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik een Bibliotheek op school hebben.”
Van informatieve boeken tot fantasieverhalen
Wat lazen de wethouders zelf, tijdens hun jeugd? Sjors Slaats: “Ik las vooral informatieve boeken. Over het heelal, het sterrenstelsel, vulkanen, dino’s, ga zo maar door.” Timon Klerx: “Ik was dol op fantasieverhalen en las van alles. Van Harry Potter tot Kuifje tot de boeken van schrijfster Carry Slee.” Het toont maar aan: een divers aanbod (en hulp bij het vinden van de juiste boeken) zorgt ervoor dat elk kind leesplezier kan ervaren. Een belangrijke basis voor gelijke kansen.
Over de Bibliotheek op school
Lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Voor veel kinderen is de drempel om te lezen echter hoog; zij kunnen het wel, maar doen het niet. Door gebrek aan oefening stagneert de leesontwikkeling. Sommige kinderen ontwikkelen zelfs een weerstand tegen lezen. Deze ‘leesweerstand’ werkt a-geletterdheid in de hand. Uit onderzoek door Nielen en Bus (Universiteit van Leiden, 2016) blijkt dat het leesbevorderingsprogramma ‘de Bibliotheek op school’ effectief is in de strijd tegen a-geletterdheid.
In de gemeente Waalwijk is De Bibliotheek op school te vinden op de basisscholen De Hoef & Hugo, Juliana van Stolberg, Baardwijk, Pieter Wijten, De Vrijhoeve en in Kindcentrum Zanddonk (basisscholen Pater van der Geld en Van der Heijden). De Bibliotheek op school past binnen het onderwijsachterstandenbeleid van de gemeente Waalwijk en de doelstellingen van Waalwijk Taalrijk en de LEA (lokaal educatieve agenda), die als thema ‘Gelijke Kansen’ draagt. De nieuwe LEA wordt binnenkort definitief vastgesteld en in januari 2025 gepubliceerd op www.waalwijktaalrijk.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Michel Brouwer via e-mail: mbrouwer@waalwijk.nl.