Naar nieuwsoverzicht

Geslaagde bijeenkomst Waalwijk Taalrijk op woensdag 7 februari

Geplaatst op: 14 februari 2024

Gelijke Kansen! was het thema van de geslaagde Inspiratieavond Waalwijk Taalwijk jl. woensdag 7 februari.

Tijdens de Inspiratieavond Waalwijk Taalrijk namen zo’n 120 professionals uit de kinderopvang, basis-, speciaal en voortgezet onderwijs, bibliotheken en ook professionals uit onder andere kraamzorg, GGD, maatschappelijk werk, kunst- en cultuureducatie deel aan een interactief programma.

Peter Heerschop – cabaretier, schrijver en programmamaker, maar ooit ook werkzaam als gymleraar in het voortgezet onderwijs – deelde zijn persoonlijke ervaringen als leerkracht en hield de aanwezigen voor hoe dat ieder kind ‘erbij wil horen’, maar zich tegelijkertijd ook bijzonder en gezien wil voelen.

Jeanette Welp zoomde in op taalontwikkeling en het kinderbrein. De deelnemers werden uitgedaagd om met zogenaamde boomwhackers samen muziek te maken. Muziek in de klas is ontzettend belangrijk, zo betoogde Jeanette. En dat hoeft niet per se een muziek- of zangles te zijn. Als er gedurende de dag maar liedjes of fragmenten uit liedjes te horen zijn. Want dat draagt enorm bij aan een goede taalontwikkeling, zo legde ze uit.

In het Taalcafé gingen de deelnemers roulerend met elkaar in gesprek over de drie subthema’s Gelijke kansen, Taal/lezen/woordenschat en Ouders. Hoe gaat het nu, wat kan er beter en wat gaan we morgen (anders) doen? De dialogen leverden een schat aan ideeën op. Waalwijk Taalrijk gaat met de input aan de slag, om te komen tot het nieuwe beleidsplan VVE-Waalwijk Taalrijk, als onderdeel van de nieuwe Lokaal Educatieve Agenda (LEA) vanaf 2025.

Bekijk de aftermovie: een impressie en de mooiste anekdotes van de inspiratiebijeenkomst